Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, Magyarország

2120 Dunakeszi, Állomás sétány 17.

Levelezési cím:
2601 Vác, Pf. 297
+3630-221 7389
dkszimfonikus@gmail.com

Fő támogatóink:

   
Dunakeszi Város Önkormányzata

 

  Kiemelt hangversenyeink támogatója:

                                       

    www.nka.hu

 

 

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

                             

Pünkösdi hangverseny

2014.06.03 20:47

„30 éve a zene szolgálatában” – ez szövi át a Váci Szimfonikus Zenekar 2014-es évadját. 2014. június 9-én, hétfőn 19 órától Pünkösdi hangversenyre várják a koncertlátogatókat a Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskolába.

Műsorukon Weber, Mendelssohn és Csajkovszkij művei szerepelnek.

A bűvös vadász című operát Weber 1817 és 1820 között írta. 1821-ben, Berlinben mutatták be, hatalmas sikerrel. Nyitányában jól fellelhetők a romantika stílusjegyei, a személyes elemek, az emberi érzelmek közvetlen kifejezése, a természet és az ember kapcsolatának egy újfajta megfogalmazása.

Mendelssohn talán leghíresebb műve a IV. „Olasz” szimfónia, de érdekes, hogy nem volt megelégedve vele, többször átírta, és sohasem adta ki.

A szimfónia nyitótétele egy élettől kicsattanó, vidám, napsütéses harmonikus zene.  Ez is beleivódott az emberek tudatába,  mint néhány Mozart, Beethoven vagy Csajkovszkij téma, mindenki ismeri reklámokból, filmekből, legfeljebb nem tudja hogy Mendelssohn írta.   A második tételről Felix maga írta, hogy a nápolyi vallási körmenet ihlette, a harmadik tételben a  németes menüett azt sugallja, hogy a szép és napsütéses déli vidék ellenére, Mendelssohn haza vágyódik. Végül a negyedik tételben, hogy helyre álljon a harmónia és az egyensúly, egy jókedvű visszaemlékezésként, gyors olasz táncok, saltarello és tarantella csendül fel.

Pjotr Iljics Csajkovszkij első balettje, A hattyúk tava – a 19. századi klasszikus orosz balettek gyöngyszeme – az Anyegin című operával egy időben, 1875-76-ban készült. „Már régen szerettem volna megpróbálkozni ezzel a műfajjal” – írta Csajkovszkij a balett komponálása közben Rimszkij-Korszakovnak, mintegy magyarázkodásul, mivel az akkor már elismert zeneszerző balett iránti érdeklődése nagy feltűnést keltett orosz zenei körökben. Akkoriban ugyanis „komoly” zeneszerző nem vállalkozott balettzene komponálására. A koncerten a balettből készült szvit résletei hallhatók.

 

Jegyár: 1200 Ft. Jegyek kaphatók a Váci Tourinform Irodában és a Bartók Béla Zenei AMI portáján.